top of page
Boomstamtafels

 

De tafels vallen op door het feit dat de meeste tafelbladen uit één stuk hout bestaan; vandaar dat ze vaak met de term boomstamtafel worden aangeduid. Deze zogenaamde schaaldelen van een boom zijn ruim voldoende gedroogd in het land van herkomst, en daarna perfect afgewerkt in Europa.

 

Alle boomstamtafels zijn uniek van vorm en perfect van afwerking. De stoere boomstamtafels zijn gemaakt van duurzaam verkregen hout.

 

Afwerking naar keuze

De meeste boomstamtafels op onderstaande foto's zijn nog niet afgewerkt. Dit doen wij om u de kans te geven de afwerking van uw smaak te kiezen. Na polijsten en bewerken met de Tungolie zien de tafels er doorgaans donkerder uit dan op deze foto's. Het voordeel van Tungolie is dat de tekening in het hout nog mooier naar voren komt. Als de warme tint die we met olie krijgen niet uw smaak is, kiest u waarschijnlijk voor Skyltlak. Deze zeer matte lak, die ontwikkeld is voor parketvloeren, geeft een natuurlijke en lichte uitstraling. Beide afwerkingen bieden een uitstekende bescherming tegen vocht, en zijn gemakkelijk te onderhouden. We kunnen ook voor u regelen dat de boomstamtafel in “Liquid gloss” gegoten wordt. 

Tafelpoten

Om iedereen de gelegenheid te bieden tafelpoten naar smaak te kiezen, zijn de tafelpoten niet inbegrepen bij de prijs van het blad. U kunt kiezen uit poten van staal, RVS, hout of versteend hout. U bepaalt als klant welk model poten u mooi vindt bij het blad. Er zijn veel modellen mogelijk. Veel gekozen modellen zijn U-poten, X-poten of de V-poot. De stalen en RVS poten laten wij maken bij constructiebedrijf Aloys Elders in Heeten. We berekenen hiervoor de kostprijs. Wij spuiten de poten in de kleur die u wenst. Een blanke lak om de zogenaamde "industriële look" te bewerkstelligen, is ook mogelijk. Voor de koker die gebruikt wordt om de poten te lassen, kunt u kiezen uit allerlei maten, zoals bijvoorbeeld 10 x 10 cm, 8 x 4 cm en 12 x 6 cm. De meest gekozen maat is 10 x 5 cm.

De poten hebben een plaat aan de bovenkant, die stevig in het blad geschroefd wordt. Hierdoor staat de boomstamtafel stabiel en hebben we niet zo'n onpraktische horizontale trekstang nodig tussen de poten. De poten worden ingefreesd, zodat er geen scherpe randjes aan de onderkant van de tafel zijn. U bepaalt zelf hoe ver de poten van de zijkant van het blad geplaatst worden.

 

Boomstamtafels
hout-boomstamtafel
boomstamtafel
Boomstamtafels
Boomstamtafels
Boomstamtafels
Boomstamtafels
Boomstamtafels
Boomstamtafels
Boomstamtafels
Boomstamtafels

Wenst u meer informatie over boomstamtafels?

Tijdens de kantooruren kan u bellen op 014 21 69 50, mailen kan op info@euroart.be

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HOUT

 

 

Welke boomsoorten gebruikt Euro-Art?

 

 

De meeste boomstamtafels van Euro-Art zijn gemaakt van de boomsoort albizia saman. Deze boomsoort is wijdverbreid in het gehele tropisch gebied, maar desondanks is het geen inheemse boomsoort in Zuid-Oost Azië. Oorspronkelijk komt de albizia saman uit Zuid- en vooral Midden-Amerika. Enkele eeuwen geleden is men al begonnen met het introduceren van de boomsoort in andere landen met een geschikt klimaat, waaronder Thailand.Hiermee staat dus vast dat de bomen niet in het natuurlijke regenwoud voorkomen. Integendeel, de bomen zijn doorgaans geplant langs wegen en in parken.

Naast albizia saman verkoopt Euro-Art consoles en salontafels van palissander en teak. Deze meubelstukken zijn gemaakt van de wortelstelsels van de boom, en niet van de stam.

 

Waar haalt Euro-Art de tafelbladen vandaan?

 

Onze boomstamtafels komen uit Thailand. De bomen worden vaak al ter plekke in schaaldelen gezaagd. Deze plakken uit de boom zijn gemakkelijker te vervoeren dan een complete boomstam van vele tonnen.

 

 

Is albizia saman een beschermde boomsoort?

 

Nee, de Thaise “Forest Department”, de organisatie die gaat over het beschermen van de bossen in Thailand, ziet de albizia saman eerder als een ongewenste gast, die de plaats van de inheemse boomsoorten, zoals teak en palissander, bezet houdt.

 

 

Hoe komt het dat sommige tafelbladen licht van kleur zijn, en andere weer juist donker?

 

Bomen die dicht bij een rivier hebben gestaan, zijn meestal lichter van kleur dan bomen die bv. op een droge berg hebben gestaan.

Hoe komt het dat de buitenste rand van de tafelbladen een zeer lichte kleur heeft ten opzichte van de binnenkant van het blad?

De buitenste, licht gekleurde rand wordt spinthout genoemd. “Spinthout is het niet-verkernde hout van een boom: het bevindt zich tussen het kernhout en de bast van de boom. Het spinthout verzorgt de opwaartse sapstroom en dient als opslagplaats voor voedingsstoffen. Het heeft exact dezelfde structuur als het kernhout, maar een andere chemische inhoud: het mist de afzetting van stoffen die het kernhout beschermen, en is altijd licht van kleur.” (bron: Wikipedia)In het spinthout zitten vaak boktorren. Deze maken de gaten, die men aan de zijkant van de tafels ziet. Dit zijn in feite de uitvlieggaten van de boktorren. Alle ongewenste beestjes worden tijdens het transport over zee d.m.v. fumigatie verdelgd.

 

Hoe oud zijn de bomen geworden?

 

De albizia saman is een boomsoort die stopt met groeien na ongeveer 70 jaar. Daarna wordt het hout minder van kwaliteit en wordt de boom meestal gekapt. Dus ook de grootste boomstamtafels (600 x 185 cm) zijn niet veel ouder dan 70 jaar geworden. Het is dus een relatief snelgroeiende boomsoort.Tien jaar na het planten van deze boomsoort kan er al geoogst worden. Niet voor grote boomstamtafels natuurlijk, maar wel voor bv. krukjes.

 

Is het hout droog genoeg en scheurt het snel?

 

Het is van groot belang dat de schaaldelen goed gedroogd worden. Dit gebeurt in Thailand. Eerst worden de schaaldelen rechtop gezet, zodat de sappen er goed uit kunnen lopen. Na enkele weken kunnen de bladen beter onder een dak gedroogd worden om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Zo nodig worden de bladen nog enkele weken of maanden in de droogoven gelegd.De tafelbladen worden geimporteerd na minimaal 8 maanden. Dan zijn ze nog een maand op zee, en daarna drogen de meeste bladen nog door in onze showroom.Wanneer de tafelbladen droog genoeg zijn, zullen ze niet snel meer scheuren. Hout blijft echter altijd werken. We kunnen dan ook niet garanderen dat kleine scheurtjes ontstaan. Om scheuren te voorkomen, plaatsen wij waar nodig stalen strips in de onderkant van het blad. Ook kunnen we “zwaluwstaarten” aanbrengen om verder scheuren te voorkomen. Sommige klanten houden niet van deze zwaluwstaarten of vlinders, anderen vinden ze juist weer prachtig. Het is in ieder geval vakwerk!

 

Waardoor is een albizia saman boomstamtafel vaak aan de uiteinden breder dan in het midden?

 

De ene kopse kant is vaak wat breder doordat hier de wortels de boom breder maken, en aan de andere kant beginnen de takken uit te lopen.

Waar de takken beginnen worden vaak ook een paar kopse plakken gezaagd, waar wij dan weer bijzondere salontafels van maken. De takken vormen soms wel zeven kernen in één tafelblad.

 

Hoe worden de tafels bewerkt?

 

Het hout wordt gepolijst zodat de tafel niet gaat barsten. Ook worden de poten aan de onderkant van de tafel ingefreesd, zodat de klant geen scherpe randjes voelt.Qua afwerking kan de klant kiezen uit bijvoorbeeld Tungolie of Skyltlak. Beide afwerkingen zijn mooi, maar ze geven een totaal verschillende uitstraling.Tungolie maakt het hout donker en warm van tint, en benadrukt de prachtige tekening van het hout. Skyltlak houdt de tafel extreem mat van uitstraling en de kleur verandert niet veel t.o.v. onbewerkt hout.

 

Hoe wordt de prijs berekend?

 

De prijs wordt berekend per inhoud van het hout. We nemen de lengte en drie breedtes waar we het gemiddelde van nemen. Dat vermenigvuldigd met de dikte van het blad geeft een inhoud. We kunnen dus niet zeggen dat een tafel van bv. 3 meter lang een bepaalde prijs heeft. Dat hangt ook af van de gemiddelde breedte en de dikte.De afwerking is inbegrepen in de prijs. Eventueel zaagwerk doen we ook gratis, mits we het afgezaagde stukken mogen houden. Daar maken we bv. weer vlinders van.

In het algemeen durven wij te stellen dat onze boomstamtafels weliswaar veel geld kosten, maar niet duur zijn, zeker gezien de perfecte afwerking en de goede service die wij geven.

bottom of page