top of page

Hoe hoog moet ik mijn schilderij hangen

Wie herinnert zich nog de gevleugelde woorden, Hoger-Lager, uit het TV-spelprogramma met Walter Capiau.

Het zijn diezelfde woorden die je ook vaak hoort bij het ophangen van kaders of schilderijen. Hoger of lager? Of hoe hoog moet ik mijn schilderij hangen? Een betere vraag zou zijn, hoe -laag- mag ik mijn schilderij hangen.

Tenzij je in een museum woont gelden er geen strikte regels om die hoogte te bepalen.

Een aantal punten zijn wel belangrijk om rekening mee te houden, voordat je met klamme handen een gat op de verkeerde hoogte in je muur drilt.

Tips:

- Vaak, lees bijna altijd, wordt een schilderij in een zithoek of kantoor - te hoog- gehangen. Als je de hang-hoogte gaat bepalen, ga dan ook eens in je stoel of zetel zitten. Immers zo ga je het vaakst naar je schilderij kijken, al zittend.

Zelfde regel geldt ook voor een schilderij in de buurt van een eet-tafel, keukentafel, lounge enz.

- Stap zeker ook eens nonchalant de kamer binnen, en kijk rustig voor je uit. Probeer een beeld te vormen van waar je het meeste zou kunnen genieten van je schilderij. Misschien moet je daardoor wat gaan schuiven met kasten en meubels. Dat kan, inrichten is meestal geen strak meetkundig plan. Probeer op je gevoel af te gaan.

- Voor schilderijen die in de inkom, de gang, of op de overloop komen te hangen gelden er andere regels.

Je lichaamslengte en dus ook je oog-hoogte kunnen mee bepalend zijn voor de meest gepaste hang-hoogte op de plaatsen waar je al staande aanwezig bent.

Zijn jullie bvb eerder aan de grote kant hou daar dan rekening mee.

- En dan nog dit, het favoriete plaatsje van veel slaapkamer-schilderijen is nog steeds boven het hoofdeinde van het bed.

Denk er wel aan dat als je kussens gaat opstapelen om bvb een boek te lezen in bed of om je yoga oefeningen uit te voeren, dat je dan niet tegen je schilderij aanleunt.

Veel succes met het ophangen en onthoud, ain’t no pill for a bad drill.

bottom of page